Dr. Oláh György

Dátum: 2013. november 20. szerda

Ne csak magunkért tegyünk, hanem az emberiségért, embertársainkért is /VIDEÓ/

A magyar származású Nobel-díjas kémikusnak, Dr. Oláh Györgynek ítélte oda a Semmelweis Egyetem Szenátusa az idei Semmelweis Budapest Award nemzetközi díjat.
Dr. Szél Ágoston rektor a Semmelweis Symposium megnyitóján elmondta: mivel tudós jelezte, sajnos már nem mer ilyen hosszú utat vállalni, ezért döntöttek amellett, hogy Dr. Molnár Mária Judit rektorhelyettessel a Dél-Kaliforniai Egyetemen, a professzor által alapított Locker Hydrocarbon Research Institute-ban adják át az elismerést neki. A rektor emlékeztetett arra, hogy 2010-ben Jeremy K. Nicholson, 2011-ben Sir George Radda, tavaly pedig Dr. Somogyi Péter kapta a Semmelweis Budapest Awardot, de a díjazottak közül Oláh György az első, aki Nobel-díjas. Dr. Szél Ágoston kitért arra: fontosnak tartották, hogy megosszák az elismerés átadásának élményét, ezért erről film készült, amelyet levetítettek a Semmelweis Syposiumon.

Dr. Oláh György a Los Angeles-i ünnepség után adott interjúban azt mondta, nagyon sajnálja, hogy nem tudott Budapestre utazni, de hálás a Semmelweis Egyetemnek az elismerésért.

Az interjúban beszélt tudományos munkájáról, kapcsolatáról az egyetemmel, és üzent a fiatal orvosoknak is. Úgy fogalmazott: az orvoslás nem csak egy szakma, hanem hivatás is. Hozzátette: tudja, hogy anyagi okok miatt sokan gondolják úgy, hogy külföldön könnyebben boldogulnának, de azt javasolta nekik, hogy tartsanak ki egy ideig.
Amikor én kezdtem, a kémia sem volt jövedelmező. A belső elismerés a legfontosabb, hogy az ember valamit tegyen, nemcsak azért, hogy saját magának megélhetést teremtsen, hanem talán azért is, hogy az emberiséget, az embertársait segítse – hangsúlyozta Dr. Oláh György az interjúban.

Tóth-Szabó Szilvia

Semmelweis Egyetem Doktori Iskola

SEMMELWEIS EGYETEM
Doktori Iskola

Cím: 1085 Budapest VIII. Üllői u. 26. fszt. 9.
Postacím: Doktori Titkárság 1428 Budapest Pf. 2.
Telefon: 266-7483 és 266-2343
Titkárság közös melléke: 55237
Fax: 317-4888 (csak fax!)