151 előadás és poszter a 2017-es PhD Tudományos Napokon

Dátum: 2017. március 21. kedd

A Semmelweis Egyetem hagyományos tavaszi tudományos programjainak részeként a 2017-es PhD Tudományos Napokon az egyetem mind a hét Doktori Iskolájának 151 PhD-hallgatója nyolc előadás és hét poszter szekcióban mutatta be legújabb kutatási és klinikai eredményeit a Fogorvostudományi Kar Oktatási Centrumában.

Dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes a kétnapos rendezvény megnyitóján hangsúlyozta, a Doktori Iskola 1999 óta minden évben megtartja a konferenciát. Mint mondta, az előadási lehetőség azért is fontos, mert a PhD-hallgatók így visszajelzést kaphatnak munkájukról professzionális közegben, ahol szakmai eszmecserére is lehetőségük nyílik. A tudományos kutatások eredményeiről szólva a rektorhelyettes kijelentette, a legfontosabb kritérium a reprodukálhatóság, ezért azt tanácsolta a fiatal kutatóknak, hogy törekedjenek a mennyiség helyett a minőségi kutatások végzésére. Dr. Bagdy György emlékezetetett John P. Ioannidis, a Stanford Egyetem professzorának cikkére, mely szerint a klinikai és preklinikai kutatások 85 százaléka a használhatatlan kategóriába tartozik a reprodukálhatóság szempontjából.

 

A Doktori Iskola elnöke, Dr. Tímár József elmondta, régóta nagy igény mutatkozik a predoktori ösztöndíjakra, különösen a régi, hároméves doktori képzés résztvevői felől. Ezért az idei Nemzeti Kiválósági Program keretében a Doktori Tanács a predoktori ösztöndíjakat fogja előnyben részesíteni. További változásként említette, hogy a négy hazai orvosegyetem sikeresen pályázott az orvostudományi PhD-képzés fejlesztésére, aminek részeként öt év alatt 20 százalékkal kell növelni a PhD-fokozatok számát. Ez komoly kihívást jelent, mivel a Semmelweis Egyetemen évente 100-110 PhD-fokozatszerzés történik, vagyis 20-szal több sikeres pályázatra lenne szükség a jövőben minden évben – ismertette Dr. Tímár József hozzátéve, cserébe a Doktori Iskola költségvetésének többszörösét jelentő pályázati forráshoz jutnak az intézmények. A PhD-fokozatok számának növelése érdekében a tervek szerint újraélesztik az ún. MD-Phd-programot, ami a sikeres tudományos diákkörösök doktori programba való bevonását jelenti. További célként fogalmazta meg a rezidens- és a PhD-képzés szorosabb összekapcsolását, valamint a „rendszerben ragadt” hallgatók fokozatszerzésének elősegítését.

 

PhD Tudományos Napok programja keretében hagyományosan előadást tartanak a kiváló PhD-oktató címmel kitüntetett professzorok. Idén a megnyitó utáni első előadást Dr. Vásárhelyi Barna, a Laboratóriumi Medicina Intézet igazgatója tartotta, aki 15 évnyi kutatás eredményeit foglalta össze. A vizsgálatok a koraszülöttek szervezetében lejátszódó folyamatokra, és a különböző szövődmények – akár felnőttkorban is lehetséges – kialakulásának okaira vonatkoztak. Az első nap délutáni szekciójában Dr. Kiss András, a II. Sz. Patológiai Intézet igazgatóhelyettese tartott előadást a mikro-RNS-ek szerepéről a daganatok patomechanizmusában. A második napot Dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója nyitotta Kiváló PhD-oktatói előadásával a szívelégtelenség reszinkronizációs kezeléséről. Endokrinológiai kutatások a II. Sz. Belgyógyászati Klinikán címmel tartott előadást Dr. Patócs Attila, a Laboratóriumi Medicina Intézet igazgatóhelyettese Dr. Rácz Károly tiszteletére. A prezentációból kiderült, miként vált a Doktori Iskola egykori elnökének vezetésével a klinika kutatócsoportja a hagyományokat követve Magyarország vezető endokrinológiai centrumává.

A díjazott előadók listáját ide kattintva lehet letölteni.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

 

 

Kedves Doktorandusz!

Új helyszínen idén is megrendezésre kerül a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának szervezésében a PhD Tudományos Napok

A Tudományos Napok célja, hogy lehetőséget adjon
eddigi eredmények bemutatására, egyben az előadói szerep
gyakorlására, prezentációs technikák fejlesztésére.

Az absztraktok feltöltése 2017. február 1- 28 között
A konferencia honlapja:http://phd.kmcongress.com

A Tudományos Napok jó lehetőség a kapcsolatteremtésre
és egymás munkáinak megismerésére.

A konferencia helyszíne és időpontja
Semmelweis Egyetem
Fogorvostudományi Oktatási Centrum
1088 Budapest Szentkirályi utca 47.
2017. április 11-12

A facebookon az alábbi linkel elérhetőek el az esemény részletei: https://www.facebook.com/events/1651161605177563??ti=ia

Doktori Iskola
Doktorandusz Önkormányzat

Semmelweis Egyetem Doktori Iskola

SEMMELWEIS EGYETEM
Doktori Iskola

Cím: 1085 Budapest VIII. Üllői u. 26. fszt. 9.
Postacím: Doktori Titkárság 1428 Budapest Pf. 2.
Telefon: 266-7483 és 266-2343
Titkárság közös melléke: 55237
Fax: 317-4888 (csak fax!)