Kurzus megtekintése

Kurzus megtekintése

A légzés és a légzőszervi megbetegedések klinikai élettani alapjai
1211
2023/24/1
Dr. Horváth Ildikó
A vérkeringési rendszer normális és kóros működésének mechanizmusai
SE Elméleti Orvostudományi Központ, Beznák Aladár terem
30
0
0
Irásbeli
2
5
2023-09-06 18:30:00
A kurzus célja, hogy megerősítse a légzéssel kapcsolatos élettani alapismereteket, áttekintse a cardiorespiratorikus adaptáció legfontosabb elemeit sportolás és különböző kórállapotok kapcsán, és integrált képet adjon a legfontosabb légzőszervi megbetegedések kialakulásának élettani, kórélettani hátteréről a legújabb kutatási eredmények tükrében. Fő témák: a légzőrendszeri képalkotó módszerek, a légzőrendszer élettani működésének és megbetegedéseinek jelentősége, a légzőrendszer fejlődése, gyermekkori elváltozásai, asztma diagnózisa, kezelési elvei, speciális problémái, a dohányzás és a dohányzás leszokás támogatás, kardiopulmonáris terhelési tesztek, légzésrehabilitáció, tüdőfibrózisok, kisvérköri vérnyomás, pulmonaris hipertónia, COPD, inhalációs eszközök fajtái, használatuk, bronchoscopia és egyéb invazív vizsgáló módszerek
A kurzus célja, hogy felkeltse a hallgatók érdeklődését a modern és transzlációs szemléletű betegellátásra és a betegségek megelőzésére. Az előadások során a transzlációs kutatási szemléletre, legújabb eredmények kritikus értékelésére hívjuk fel a figyelmet. Az irányelvek értelmezését mutatjuk be a hallgatóknak az egyes témakörök során. átfogó képet a légzésről, a légzőszervi megbetegedésekről, tudományos és klinikai szemlélettel, betegbemutatásokkal interaktív módon. Az előadások egy részében nemzetközi szakemberek bevonásával a hallgatók vitakészségét kívánjuk erősíteni. A tudományos diszkussziók keretében a légzéssel kapcsolatos élettani alapismeretek elmélyítését célozzuk. Áttekintjük a cardiorespiratorikus adaptáció legfontosabb elemeit különböző kórállapotok kapcsán, és integrált képet mutatunk a legfontosabb légzőszervi megbetegedések kialakulásának élettani, kórélettani hátteréről a legújabb kutatási eredmények tükrében.
A kurzus elismerése: A hallgatók sikeres írásbeli vizsga esetén. 2 kredit pontot kapnak. A vizsga 20 teszt kiskérdésből álló 30 perces írásbeli vizsga, melyet az utolsó alkalommal szervezünk a félév végén. A vizsga anyagát az előadások és az előadók által megadott szakirodalom képezik.

Előadások:

1. hét Koronavírus és a post-COVID tüneteggyüttes
2. hét Biomarkerek, személyre szabott kezelések a tüdőgyógyászatban
3. hét Microbiom és a légzőszervi megbetegedések
4. hét Kardiopulmonális terheléses vizsgálatok
5. hét Asthma bronchiale
6. hét Bronchiectasia, COPD irányelvek értékelése, transzlációs kutatási vonatkozások
7. hét Obstructive alvási apnoea
8. hét Mellkasi képalkotás: szűrés, Post-COVID fibrózis radiológiai vonatkozásai
9. hét Alfa- 1 antitripszin hiány, Intersticiális tüdőbetegségek, post-COVID vonatkozások
10. hét Cisztás fibrózis- esetbemutatással
11. hét Pneumonia: otthon szerzett, nosocomiális pneumónia
12. hét Dohánytermékek és e-cigaretta
13. hét Tüdőrák immunterápiája, klinikai vizsgálatok jelentősége
14. hét Vizsga
maximális létszám: 40 fő
2008-07-02 00:00:00
ildiko.horvath@koranyi.hu
06/20/663-2266
maximális létszám: 40 fő
További oktatók
Dr. Benyó Zoltán
Dr. Lohinai Zoltán
Dr. Kissné Dr. Horváth Ildikó