Védés megtekintése

Védés megtekintése

 
Szájszárazságban, valamint Sjögren-szindrómában szenvedő betegek táplálkozási szokásainak és laboratóriumi paramétereinek összefüggései
Tóth György
Fogorvostudományi Tagozat
Dr. Varga Gábor
Semmelweis Egyetem 1085 Budapest Üllői út 26. 108.terem
2025-11-17 13:00:00
Fogorvostudományi kutatások
Dr. Varga Gábor
Dr. Márton Krisztina
Dr. Kerémi Beáta
Dr. Katona Krisztián
Dr. Joób-Fancsaly Árpád
Dr. Vecsei Bálint László
Dr. Köles László
Dr. Kovács Ilona
Összegzésként megállapítható, hogy szájszárazságban és/vagy Sjögren szindrómában szenvedő betegek tünetei mindhárom betegcsoport esetében befolyással lehetnek a bevitt tápanyagok minőségére és mennyiségére. A táplálkozás minőségét jelentősen meghatározzák a szubjektív sicca tünetek: a nyelvégés, az ízérzés zavara és a nyelési nehézség, ami a nyálszekréció csökkent volta esetén még kifejezettebb. A betegek elsősorban tehát azon ételeket preferálják, amelyek könnyen rághatók és nyelhetők, nem okoznak nyálkahártya irritációt, nem tapadnak a fogakhoz, az ínyhez vagy a szájpadhoz, ugyanakkor fontos szempont az anyagi háttér, a könnyű elérhetőség is. A nyálszekréció serkentése, a nyálkahártya nedvesen tartása fontos tényezője a „diétának” a sicca tünetek csökkentése érdekében, szükséges, hogy a választott étel, táplálék kiegészítő adott esetben hozzájáruljon a nyálkahártya egészsége, illetve a szisztémás egészségi állapot fenntartásához is. Az orális microbiom egészséges összetétele itt szintén kulcstényező lehet a szájüregi, ezen keresztül a bél, végsősoron az egyén egészsége szempontjából, hiszen szájszárazságban megbomolhat az orális antimikrobiális védekező mechanizmusok rendszere is. A betegek figyelmét fel kell hívni a napi többszöri étkezés fontosságára, a megfelelő mennyiségű és minőségű folyamatos folyadék bevitelre, a nem telített zsírtartalmú olajok használatára, a minél több, nem irritáló hatású zöldség és gyümölcs napi rendszeres fogyasztására, akár főtt, könnyen fogyasztható állapotban. Javasolt a tejtermékek közül a probitoikus készítmények használata, esetlegesen a növényi eredetű tejfélék alkalmazása. A szénhidrátok, cukrok fogyasztása csak minimális mennyiségben megengedhető, többek között a nyilvánvalóan cariogén hatások miatt. A multivitamin készítmények hatása vitatott, ugyanakkor a vas-, a B12- és a D3-vitamin szintek kontrollja és szupplementációja szintén javasolt mind a nyálkahártya védelme, mind a sicca tünetek csökkentése, ezen felül a szisztémás kedvező hatások biztosítása érdekében. A kapott eredmények szerint a táplálkozás hatással lehet a betegek tüneteire, ezért nagyobb odafigyelést igényelnek dietetikai szempontból, javasolt a táplálkozási szokásuk felmérése, emellett az általános egészségi állapotuk ismeretében fontos, hogy táplálkozási szakember bevonásával megfelelő étkezési, illetve étrendkiegészítési tanácsokat kapjanak. Bizonyos ételek kerülése kiegyensúlyozatlan és egészségtelen étrendhez, sőt akár alultápláltsághoz is vezethet. A megfelelő étrendi döntések nemcsak a tünetek enyhítésében segíthetnek, hanem a nyáltermelést is serkentik.