Védés megtekintése

Védés megtekintése

 
Dysphagia és annak táplálásterápiája a dietetikusok munkájának tükrében
Kovács Andrea Ildikó
Egészségtudományi Tagozat
Dr. Nagy Zoltán Zsolt
SE-ETK 138-as terem
2025-10-01 11:00:00
Klinikai és összehasonlító egészségtudományok
Dr. Nagy Zoltán Zsolt
Veresné Dr. Bálint Márta és Dr. Folyovich András
Dr. Zsiga Katalin
Dr. Bihari Katalin
Dr. Bálint Péter Vince
Dr. Mák Erzsébet
Dr. Bakos Eszter
A kutatás során a mintába bekerült dietetikus szakemberek leggyakrabban a stroke betegekkel, a kórházban ápolt idős- és demens, valamint fej-nyak tumoros- és traumás agysérült betegekkel találkoznak mindennapi munkájuk során. A dietetikusok tapasztalata szerint a dysphagia következtében főként a malnutríció, az aspirációs pneumónia, a dehidráció, az izomtömegvesztés és a csökkenő nyelési képesség fordulnak elő szövődményként. A kutatásba bevont dietetikusok esetében az edukációs kiadvány olvasása jelentősen hozzájárult a szakemberek dysphagia helyes és teljes definíciójának megismeréséhez és elsajátításához. A stroke-os, fej-nyak tumoros- és neurológiai kórképekben szenvedő betegek voltak a dietetikusok szerint a leggyakrabban jelölt magas rizikójú csoportok. A dysphagia szűrés okai közül a súlyos szövődmények megelőzését, valamint a speciális, módosított textúrájú étrend elrendelését tartották a legfontosabbnak a dietetikus szakemberek. Az edukáció hatására szignifikánsan többen azonosították az idős, 75 év feletti betegeket magas rizikójú csoportként. A szociális otthonok lakóinak csoportját az első alminta 14,5%-a jelölte, míg a második almintában 26,1%. A statisztikai analízis itt tendencia-szerű összefüggést mutatott. Az edukációt követően a kitöltők körében jelentősen csökkent azon válaszok száma, mely szerint a dysphagia szűrése az ápoló feladata. A dysphagia szűrés felelőseként a dietetikust megjelölő válaszok számában szintén jelentős csökkenés mutatkozott az edukációs kiadvány tanulmányozását követően. Itt szintén tendencia-szerű összefüggés volt kimutatható. A dyphagiás étrend tulajdonságairól a biztonságos és a „pépesített és amiláz rezisztens sűrítőporral sűrített” válasz fordult elő leggyakrabban. Az utóbbi válasz esetében jelentős, szignifikáns növekedést mutattunk ki az edukáció hatására. A speciális étrend az intézmények kicsit több, mint harmadában volt elérhető, ennek jellemző okai az információhiány, az anyagi ok és a beszerzési nehézségek. Munkám új tudományos eredményei, hogy felmértem a hazai, stroke- és idős betegek ápolásában részt vevő dietetikusok dsyphagiaval kapcsolatos ismereteit. A dysphagia fogalmát, a hozzá kapcsolódó alapvető szakmai tudást, valamint a nemzetközi irányelveket összefoglaló, elméleti és gyakorlati szinten egyaránt alkalmazható, kiemelten a dysphagiaban szenvedő stroke betegek és idősek ápolásával foglalkozó tudásanyagot állítottam össze. A kiadvány mind a nemzetközi, mind a hazai viszonylatban egyedülállóan segíti a dietetikusok munkáját.